Pesto z medvědího česneku – jak ho připravit?
Na přípravu pesta z medvědího česneku budete potřebovat 5 ingrediencí:
- Čerstvé listy medvědího česneku
- Kvalitní olivový olej
- Piniové oříšky
- Zrající tvrdý sýr – ideálně Parmiggiano Reggiano, Pecorino Romano, Grana Padano
- Sůl
Postup:
- Na začátku si důkladně omyjte čerstvé listy medvědího česneku a nechte je dobře okapat.
- V mixéru nebo food processoru smíchejte čerstvé listy medvědího česneku s piniovými oříšky a trochou soli. Postupně přilévejte olivový olej, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Můžete přidat i nějaké množství tvrdého sýra dle vaší chuti a preference.
- Mixujte, dokud není směs hladká a všechny ingredience jsou dobře promíchány.
- Pesto můžete podávat ihned nebo jej uložit do uzavřené nádoby v lednici, kde vydrží několik dní. Před podáváním můžete povrch pesta pokapat trochou olivového oleje pro lepší konzervaci.
Tímto způsobem můžete připravit lahodné a aromatické pesto z medvědího česneku, které si můžete vychutnat s těstovinami, na chlebě nebo jako součást různých jídel.
Pokud jste alergičtí na ořechy – některé zdravotnické zdroje uvádějí, že pokud jste alergičtí na ořechy, může se alergická reakce projevit i u piniových oříšků (i když nejsou skutečnými ořechy, ale semeny z šišek borovice). Proto pokud jste alergičtí na ořechy, jednoduše je v tomto receptu vynechejte.
V mixéru nasekejte umyté listy medvědího česneku na hustou hmotu. Postupně přidávejte olivový olej, dokud konzistence nebude mít charakter pesta. V moždíři rozdrťte piniové oříšky (na 3 lahve o objemu 2 dcl vám postačí 50g oříšků). Přidejte do pesta. Nakonec přidejte nastrouhaný parmezán (poměr listů česneku k parmezánu je cca 4:1). Dochutíme špetkou soli podle chuti.
Pesto z medvědího česneku nikdy nesterylizuji. Při sterilizaci by vysokou teplotou došlo k poškození antibakteriálních látek a ztrátě jeho léčivých účinků. Vrchní vrstvu pesta jednoduše zalijeme olivovým olejem, tak aby olej vytvořil vzduchovou bariéru a celé pesto bylo ponořeno. Medvědí česnek má dostatek antibakteriálních látek, pesto se takřka nikdy nepokazí. Skladujeme v lednici. Máme ověřeno, že i po více než roce bylo pesto stále v pořádku.
U tohoto pesta je skvělé, že můžete neomezeně experimentovat se surovinami. Můžete česnek kombinovat s jinými bylinkami, vyzkoušet různé oleje, přidat olivy nebo sušená rajčata, u ořechů můžete použít vlašské, lískové nebo kešu. Fantazii se meze nekladou, vyzkoušejte, co vám chutná nejvíce.
Jaké má medvědí česnek účinky?
Mladé rostlinky medvědího česneku můžeme sbírat od března do dubna, občas i v květnu, ještě předtím, než začnou kvést. Jeho cibulky se zase dají sbírat na konci léta nebo na podzim. Cibulky medvědího česneku můžeme využívat stejně jako klasický česnek.
Pokud chcete využít léčivou sílu medvědího česneku po celý rok, můžete si připravit tinkturu z jeho cibulek. Podporuje paměť, chrání cévy před „zakalením“ (aterosklerózou), pomáhá při kožních onemocněních jako jsou akné nebo psoriáza.
Medvědí česnek má vynikající účinky na žaludek a střeva. Pomáhá při akutních i chronických průjmech, zlepšuje trávení a uvolňuje křeče.
Účinky medvědího česneku:
- Podpora imunitního systému
- Podpora trávení
- Antimikrobiální a protizánětlivé účinky
- Podpora kardiovaskulárního zdraví
- Podpora zdraví kůže
- Podpora paměti a koncentrace
- Působí adaptogenně proti stresu
Jak uskladnit medvědí česnek?
Sušením, mražením a při vysokých teplotách, bohužel, ztrácí své účinky. Ideální způsob zachování účinků je výše zmíněné pesto bez sterilizace, nebo si můžete připravit tinkturu macerováním v alkoholu, nebo ho můžete fermentovat jako zeleninu. Při fermentaci zalijeme listy medvědího česneku 2% roztokem soli (na 1l vody 20g soli), necháme fermentovat při pokojové teplotě pár dní, jakmile bude mít kvasnou vůni, tak přesuneme do chladu.
Nechejte se unést léčivými účinky medvědího česneku a nakopněte své tělo jarní energií po zimní únavě!